Zed Haber -- Zeki DURSUN...
paşaparkotel
Piyasalarda Son Durum
 
USD
1.8400
EURO
2.3500
 
Konya
8 º
 | 
20 º
Yağmur İhtimali
 
20 Mayıs 2012, Pazar
Son Dakika
Aziz Yıldırım Silivri'ye Naklediliyor! Kırklareli'de Bulgaristan plakalı yolcu otobüsü devrildi CÜBBELİ AHMET HOCA TUTUKLANDI NEREYE GİTTİ? Başkan Adaylarının Renk Seçimi Yapıldı Aile Sağlığı Merkezi Hizmete Açıldı Yüzde Yüz iş imkanı Yurtkur bölgeler arası 26. Voleybol turnuvası sona erdi. Konyaspor'u yeniden Süper Lig'e taşıyacağız Futbol Turnuvası Başlıyor
Cinsellik Eğitimi Önce Aile İçinde Başlamalı
 
Cinsellik Eğitimi Önce Aile İçinde Başlamalı
Anne ve babanın, çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında ve cinsellik ile ilgili doğru bilgileri edinmesinde önemli bir rolü vardır.
23 Ocak 2012 Pazartesi 13:28
ESESNTE
Facebook
Google
Twitter
Yazdır

Cinsellik Eğitimi Önce Aile İçinde Başlamalı

Anne ve babanın, çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında ve cinsellik ile ilgili doğru bilgileri edinmesinde önemli bir rolü vardır. Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Nilüfer Erkin, anne ve babalarından doğru cevapları alamayan, azarlanan çocukların, sorularını başkalarına yöneltmeye ve cinsellikten utanıp sakınmaya başlayacaklarını belirterek, bu durumların çocuğun ilerideki cinsel kimlik seçimi ve cinsel davranışları açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin önemle altını çizdi.

Çocukların yürümeye, konuşmaya başlaması gibi cinsel olarak da gelişmesi normal gelişimlerinin bir parçasıdır ve cinsellik ile ilgili merakı kendini ve dış dünyayı tanıma sürecinde diğer bütün merakları kadar doğaldır. Çoğu çocuk, soruları ile bu merakı ortaya koyar, soru sormasalar dahi anne ve babası tarafından çocuklara cinsellik hakkında eğitim vermelidir.

Çocuk, bebeklikten başlayarak dokunarak bedenini keşfetmeye başlar. Özellikle altı değiştirilirken cinsel organına da dokunur ve bu dokunuşun haz verici olduğunu öğrenir. Çocuğun cinsel organına sıklıkla dokunmak istemesi anne ve babayı endişelendirse de aslında normaldir. 2-2,5 yaşlarında başlayan tuvalet eğitimi ile çocuğun cinsel organına olan ilgisi ve merakı da artar. Anne ve babanın çocuğun bu ilgisine karşılık verdiği tepkiler kızgınlık ya da çocuğu engelleyici nitelikte olmamalıdır.

Özellikle 3-4 yaş aralığında çocuğun cinsel kimlik duygusu gelişir. Çocuğun, kız veya erkek olduğunu fark edip cinsiyetini kabul etmesi, bedenini tanıması sayesinde olur. Bu dönemde, kız-erkek ve çocuk-yetişkin vücudunun farklılıkları çocuğa anne ve babası tarafından anlatılmalıdır. Anne ve baba, çocuk resimleri kullanarak vücut parçalarını, cinsel organları da dahil ederek tanıtabilirler. Çocuğun, yetişkin vücudunun farklı bölgelerini de resim üzerinde görmesiyle, büyüdükçe nasıl değiştiğimizi öğrenmesi sağlanmış olur. Bu öğrenim sürecinde vücudumuzun bazı bölgelerinin bize özel olduğu ve korunması gerektiği çocuk korkutulmadan vurgulanmalıdır.

Çocuğun 3-4 yaşlarında cinsiyete özgü özellikleri öğrenmesi, daha sonraki yıllarda cinsel gelişimi için düzenleyici olacaktır. Özellikle 3 yaş sonrasında, çocukların karşı cinsteki arkadaşlarına yönelik el ele tutuşma, öpme, “seni seviyorum” deme gibi yetişkinlerin cinsel davranışlarını taklit etme eğilimlerinin başladığı gözlenmektedir. Çocuğun karşı cinsten arkadaşına dokunması veya onunla daha yakın olmak istemesi normaldir ve gerçek anlamdaki cinselliği içermez. Bu davranışlara yönelik olarak anne ve babanın aşırı tepkiler vermesi, çocuğun utanmasına ve duygularını gizlemeye başlamasına sebep olacağından yanlıştır.

Genelde okul öncesi çağdaki çocuk  “ben nasıl oldum?” sorusunun cevabını da merak eder.  Bu soruyu cevaplarken cinsel ilişkinin nasıl olduğu çocuğa anlatılmaz ya da herhangi bir şekilde gösterilmez. “Annedeki yumurta babanın küçük tohumu ile bir araya gelir ve anne karnına yerleşir” cümlesi ile cevap vermek uygundur. Bu anlatımla birlikte, hamile bir kadının bebeği vücudunda nerede taşıdığını ve zaman içinde bebeğin nasıl büyüdüğünü gösteren resimler kullanılabilir.

Anne ve babayı çocuğun cinsel davranışları arasında belki de en çok endişelendiren konu mastürbasyondur. Her çocukta ortaya çıkmasa da kardeşin doğumu, anne babadan uzun süreli ayrı kalma, anne ve baba arasındaki uyumsuzluk, kavga veya boşanma gibi nedenler, çocuğun yaşadığı üzüntüyü cinsel organını uyararak unutmaya çalışmasına neden olabilir. Mastürbasyon, tanı kitaplarında psikolojik bir problem, psikopatoloji olarak yer almaz. Ancak bu durum, aile içinde çocuğu etkileyen bir problem olduğunun sinyalidir. Anne ve babanın endişelenip çocuğa kızması veya çocuğun davranışını engellemeye çalışması durumu kötüleştirebilir. Doğru olan ilk yaklaşım, mastürbasyonu görmezden gelip çocukla daha fazla vakit geçirmek, onunla oyun oynamak, resim yapmak, gezmek ve sohbet etmektir. Eğer işe yaramıyorsa ve çocuğun mastürbasyon yapma sayısı giderek artıyorsa, bir psikologdan uzman desteği almak doğru bir karar olacaktır.



BİLGİ HASTANESİ
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Çok Yorumlananlar
Çok Okunanlar
GÜNDOĞDU KOLEJİ
Hava Durumu
Havadurumu
DEDEMAN OTEL
Finans
İMKB 100
56935
USD ALIŞ
1.8300
USD SATIŞ
1.8400
EURO ALIŞ
2.3350
EURO SATIŞ
2.3500
POUND ALIŞ
2.8780
POUND SATIŞ
2.9200
ALTIN ALIŞ
94.2430
ALTIN SATIŞ
94.6820
zedhaberajansı
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
 1
GALATASARAY
34
23
8
3
77
 2
FENERBAHÇE
34
20
8
6
68
 3
TRABZONSPOR
34
15
11
8
56
 4
BEŞİKTAŞ
34
15
10
9
55
 5
ESKİŞEHİRSPOR
34
14
8
12
50
 6
İSTANBUL BBSK
34
14
8
12
50
 7
SİVASSPOR
34
13
11
10
50
 8
BURSASPOR
34
13
10
11
49
 9
GENÇLERBİRLİĞİ
34
13
10
11
49
 10
GAZİANTEPSPOR
34
13
9
12
48
zedhaber
Misafir Yazarlar
üç boyut
Namaz Vakitleri
İmsak
3:47
Güneş
5:29
Öğlen
12:54
İkindi
16:43
Akşam
20:06
Yatsı
21:39
zedhaber
On Numara
14.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
03 06 09 11 13 19 20 26 28 34 38 41 43 45 46 49 52 59 60 68 73 74
İDEAL KOLEJİ
Tarihte Bugün
1883 Endonezya'daki Krakatoa yanardağı faaliyete geçti. Volkanın son ve en büyük püskürmesi 26 Ağustos'ta gerçekleşecektir.
ÇİĞKÖFTE
Şans Topu
16.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
12 22 28 29 33 + 11
KİPA ALIŞVERİŞMERKEZİ
Süper Loto
17.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 20 35 46 49 54
 
Yazarlar
ZAFER MÜZİK
m1 alışveriş merkezi
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yazılım: Haber Sitesi Kur