Çocuklarınız İçin Okul Öncesi Eğitim Kurumu Seçerken dikkat Edin
Eğitim doğumla başlayıp hayat boyu devam eden bir süreçtir. Hayat boyu sürecek olan öğrenmenin temelleri ise ilk altı yaşta yani erken çocukluk döneminde atılır. Bu dönemde çocuklara kaliteli eğitim verilmesi ve olumlu çevre şartları sunulması çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini desteklemede çok önemli rol oynar.
Tatil döneminin sona ermesiyle anne-babaları çocukları için kaliteli bir eğitim kurumu arama telaşı sarar. Çalışan annelerin çocukları bu kurumlara zaten 12 ay devam etmektedir. Eğitim-öğretim sezonu bildiğiniz üzere Eylül ayıyla balar ve Haziran ayı ortalarında son bulur. 12 ay faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumları yaz okulu formatıyla sezona devam ederler ve Eylül ayıyla başlayacak olan yeni eğitim-öğretim sezonuna yönelik hazırlıklarını yaparlar.
Bu hazırlıklar hem fiziksel koşullar hem de eğitim kadrosuyla ilgilidir. Veliler kurum araştırırken fiziksel koşullara dikkat etmeleri gerektiği gibi çocuklarıyla neredeyse tüm günü beraber geçirecekleri öğretmenine de önem verilmelidir. Kreş ve Anaokululları çocuğu bilgiyle yükleme yeri değil, çocuğun ilköğretime başladığında bilgiyi öğrenmesi için gerekli becerilerin kazandırıldığı ve çocukların gelişiminin desteklendiği yerdir.
Okul öncesi eğitimi denildiğinde ‘’Eğitim’’ akademik bilgi gibi anlaşılıyor. Okul öncesinde ‘’Eğitim’’çocukların duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel, gelişimlerini desteklemek için fırsatlar yaratmak anlamına gelir. Anne- babaların burada önem vermeleri gereken husus, okulun belli bir düzeninin olması ve eğitim verecek öğretmenin niteliğidir.
Okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğretmenler şefkatli, sabırlı, dinamik ve çocuklarla iletişimi kuvvetli insanlar olmalıdır. Zaten belli bir müfredat uygulandığı için bu niteliklere sahip bir öğretmenin çocukları eğitmesi zor olmayacaktır.
Her çocuk tek ve özeldir. Her çocuğun öğrenme kabiliyeti farklıdır. Öğretmenin her çocuğu iyi gözlemlemesi ve öğrenme kabiliyetini keşfetmesi gerekir. Toplu derslerin yanı sıra çocuğa öğretmede muhakkak bireyselleştirmeye de başvurulmalıdır. Bu yüzden öğretmenin iyi bir gözlemci olması gerekmektedir.
Çocuğumuzun gelişimi için fiziksel şartların da çok önemli olduğunu söylemiştim. Ferah ve geniş bir kurumda çocuklar da rahatlıkla eğitimlerini alabilecek; tüm gün aynı sınıfta kalmak zorunda olmayacaklardır. Çocuklarımızın temiz havada oynayabilecekleri bir bahçeye sahip olması da oyun vakitlerini eğlenceli bir şekilde geçirmeleri için gereklidir. Kurumun ve servis araçlarının kiralık olmaması da önemli bir ayrıntıdır. Servis araçlarının çocukları güvenilir bir şekilde bahçe içerisinde indirip bindirmesi güvenlik açısından önemlidir.
Toplu yaşamda hijyen çok önemlidir. Toz ve kir tutan halıflekslerin kurumda oldukça az kullanılması özellikle alerjik astımı olan çocukların rahat etmesini sağlayacaktır. Kurumun mutfağında sanayi tipi bulaşık makinesi alması bulaşıkların yüksek derecede yıkanması da yine bulaşıcı hastalıkların önlenmesi adına önemli bir ayrıntıdır.
Tüm anne-babalara eğitim kurumu seçerken kolaylıklar diler;- hem eğitim kurumları hem veliler hem de çocuklarımız için hayırlı güzel bir eğitim-öğretim sezonu olmasını temenni ederim...