KOP Ve Kalkınma Ajansları İstişare Toplantısında Buluştu
23.03.2021 - 10:02 | Son Güncelleme: 2021-03-23 10:05
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile KOP bölgesinde faaliyet gösteren Kalkınma Ajansları istişare toplantısında bir araya geldi.

KOP Ve Kalkınma Ajansları İstişare Toplantısında Buluştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile KOP bölgesinde faaliyet gösteren Kalkınma Ajansları istişare toplantısında bir araya geldi.

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, yatırımların hizmet alanındaki bölgelerde en ücra noktalara kadar katma değeri yüksek ve sürdürülebilir şekilde ulaştırılmasını sağlamak amacıyla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan istişare toplantılarının ilki Konya’da gerçekleştirildi.

Görev alanı Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığında salgın kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen ilk istişare toplantısına; Konya ve Karaman illerinde faaliyet yürüten Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinde faaliyet yürüten Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Genel Sekreteri Birol Varol, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde faaliyet yürüten Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ile Yatırım Destek Ofislerinin (YDO) temsilcileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOP İdaresi uzman personeli katıldı.

“İstişare Bizim Kültürümüzün Temelinde Var

Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmak adına çok önemli değişim ve dönüşümleri tek tek hayata geçirdiğini ifade eden KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması ve bölgelerin kalkınmasına daha etkili katkı sağlayabilmek adına başlatılan istişare toplantılarını ve birliktelikleri çok faydalı bulduğunu söyledi. “Kuruluş amaçlarımızdaki görev ve yetkilerimizle birlikte ülkemizin, 2023-2053 ve 2071 hedeflerini yakalayabilmesi amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın bu hedeflere odaklanması ve bu sayede kendilerini güncelleyerek birlik ve beraberlik içerisinde yeni yaklaşımlar geliştirmesini önemsiyoruz” diyen Başkan Şahin, “Bölge Kalkınma İdareleri ve Ajanslar; kalkınma başlığı altında faaliyet gösteren, bölgelerimizin gelişme seviyelerini daha üst sıralara taşımak için çaba sarf eden, kaynakları bu anlamda verimli kullanma gayreti içerisinde olan çok önemli kurumlardır. Dolayısıyla farklı alanlarda yürüttükleri faaliyetlerin yanı sıra birbirini tamamlayan faaliyetler yürütebilen bu kurumlarımızın iletişim ve bilgi paylaşımı yeni tabiriyle yönetişim anlayışı içerisinde olması önemlidir. Bu yönetişim anlayışı hem verimliliği artıracak hem de kaynakların daha hassas kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Bir kurumda, bir sektörde uzun vadeli, sürdürülebilir ve sağlam bir yapıyı oluşturmak istiyorsanız, öncelikle kaynakların en verimli ve etkin şekilde kullanılmasını sağlamanız, ardından oluşabilecek riskleri yönetebilmeniz gereklidir. Bunları tam manasıyla gerçekleştirebilmek içinse aynı hedefe yönelmiş kurumlar arası istişarelerin geliştirilmesi çok önemli bir konudur. Bu aslında geleneksel Ahilik kültürümüzde de olan önemli bir husustur. Bu istişare toplantıları ile ortaya çıkacak görüş ve projelerle bölgemizin gelişmesi adına kamu kaynaklarının verimli yönetimini de sağlamış olacağız” dedi.

“Entegre Dönüşüm Başladı”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ülkede çok köklü değişimlerin yaşandığını hatırlatan Başkan Şahin, “Son 15 yıldır ülkemizin gelişmesinde çok önemli ve köklü değişimler meydana geldi. Bölge Kalkınma İdarelerimiz ve Ajanslarımızla birlikte kırsalda ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan insanlarımıza katma değerli, sürdürülebilir ve yüksek kapasiteli hizmetler götürülmeye başlandı. Dünyadaki yönetim anlayışı merkeziyetçilikten sıyrılarak yerini, yerinden ve lokal yönetim biçimlerine bırakmış durumdadır. Bölge Kalkınma İdareleri ve Kalkınma Ajanslarının kurulması ile birlikte 2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir yasasının da etkisi ile yerelin ihtiyaçlarının yerinde belirlenmesi, yatırım programlarının ve hibe desteklerinin birbiriyle entegre hale gelmesi Türkiye’nin gelecek vizyonunun bir parçası konumundadır. Yereldeki ihtiyaçların Bölge Kalkınma İdarelerimiz ve Kalkınma Ajanslarımız eliyle karşılanması ve bu amaçla sağlanan iş birliği bizim gücümüzün temelini oluşturmaktadır. Bu işbirliğine katkı ve katılım sağlayan başta Bakanlığımız olmak üzere Genel Müdürlüğümüze ve Ajanslarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşmaların ardından KOP İdaresi ile Kalkınma Ajanslarının işbirliği alanları masaya yatırıldı. KOP BKİ Koordinatörleri ve KOP Bölgesi illeri YDO temsilcilerinin katılımıyla illerin öncelikli sektörleri, sorunları, ihtiyaçları, sonuç odaklı programları ve mekânsal işbirlikleri istişare edildi.

  • Beğen
YORUM YAZIN